22/07/2024 04:10
čokolada

Čokoladna torta od biskvita i kreme, odnosno ganachea, koja ne zahtijeva puno vremena za pripremu. Pripremite je dan unaprijed i ostavite je u hladnjaku preko noći kako bi se ganache stegnuo.

Sastojci

Biskvit

  • 4 jaja
  • 100 g šećera
  • 100 g tamne čokolade
  • 200 g maslaca
  • 50 g glatkog brašna
  • 1 vrećica praška za pecivo

Ganache

  • 500 ml slatkog vrhnja
  • 200 g tamne čokolade

Priprema

  1. Ispecite biskvit:

    • Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.
    • Odvojite bjelanjke od žumanjaka. Žumanjke i šećer izmiksajte dok ne postane pjenasta smjesa.
    • Dodajte otopljeni maslac i čokoladu koju ste otopili na pari, zatim brašno pomiješano s praškom za pecivo.
    • Na kraju nježno umiješajte snijeg od bjelanjaka. Pecite u manjem limu za pečenje, premazanom uljem i posipanom brašnom, oko 20 minuta.
  2. Pripremite ganache:

    • Dok se biskvit peče, zagrijte slatko vrhnje, ali nemojte da zavrije.
    • Maknite s vatre i dodajte sitno nasjeckanu tamnu čokoladu.
    • Miješajte pjenjačom dok se čokolada ne otopi. Trebali biste dobiti tamnu, glatku i prilično tekuću smjesu, odnosno preljev.
  3. Prelijte i ostavite da se dobro ohladi:

    • Odmah prelijte ganache preko pečenog biskvita i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.
    • Stavite kolač u hladnjak, najbolje preko noći.
    • Nemojte se brinuti ako je krema još uvijek tekuća kad se ohladi na sobnoj temperaturi; stvrdnut će se u hladnjaku.