Čokoladna torta od biskvita i kreme, odnosno ganachea, koja ne zahtijeva puno vremena za pripremu. Pripremite je dan unaprijed i ostavite je u hladnjaku preko noći kako bi se ganache stegnuo.
Sastojci
Biskvit
- 4 jaja
- 100 g šećera
- 100 g tamne čokolade
- 200 g maslaca
- 50 g glatkog brašna
- 1 vrećica praška za pecivo
Ganache
- 500 ml slatkog vrhnja
- 200 g tamne čokolade
Priprema
-
Ispecite biskvit:
- Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.
- Odvojite bjelanjke od žumanjaka. Žumanjke i šećer izmiksajte dok ne postane pjenasta smjesa.
- Dodajte otopljeni maslac i čokoladu koju ste otopili na pari, zatim brašno pomiješano s praškom za pecivo.
- Na kraju nježno umiješajte snijeg od bjelanjaka. Pecite u manjem limu za pečenje, premazanom uljem i posipanom brašnom, oko 20 minuta.
-
Pripremite ganache:
- Dok se biskvit peče, zagrijte slatko vrhnje, ali nemojte da zavrije.
- Maknite s vatre i dodajte sitno nasjeckanu tamnu čokoladu.
- Miješajte pjenjačom dok se čokolada ne otopi. Trebali biste dobiti tamnu, glatku i prilično tekuću smjesu, odnosno preljev.
-
Prelijte i ostavite da se dobro ohladi:
- Odmah prelijte ganache preko pečenog biskvita i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.
- Stavite kolač u hladnjak, najbolje preko noći.
- Nemojte se brinuti ako je krema još uvijek tekuća kad se ohladi na sobnoj temperaturi; stvrdnut će se u hladnjaku.